Istoria Liceului Teoretic „Kemény Zsigmond”, Gherla
Maghiarii din Câmpia Transilvaniei au suferit numeroase dezastre de-a lungul istoriei, însă au contribuit, în același timp, cu valori culturale și istorice semnificative la patrimoniul național maghiar. Cu toate acestea, comunitatea maghiară din această zonă a primit puțină atenție și grijă.
Această omisiune este compensată de ONG-urile care operează aici. Fundația Téka din Gherla și Fundația Kallós din Răscruci desfășoară această activitate de mai bine de 25 de ani. Acestea întrețin centre-internat pentru elevi și funcționează foarte bine. Aceste instituții își vor putea juca întregul rol doar dacă lângă ele se înființează un centru școlar independent administrat de comunitatea maghiară. Proiectul a fost construit pe ideea că una dintre modalitățile eficiente de asimilare a educației este de a construi centre școlare formate dintr-o instituție de învățământ independentă și un cămin. Putem obține rezultate bune doar dacă toată comunitatea învață în aceeași instituție.
Justificarea investiției:
- Gherla poate fi considerat cel mai mare centru urban locuit de maghiari din nord-vestul Câmpiei Transilvaniei. În cei 20 de ani de muncă, internatele din Gherla și Răscruci au oferit și încă oferă mijloace de învățare în limba maternă pentru 700 de elevi din 42 de localități.
- Înființarea centrului școlar a fost posibilă numai prin construirea unei clădiri complet noi și a unei noi instituții de învățământ, deoarece nu exista o școală maghiară individuală în Gherla.
- Asigurarea calității este importantă și în alte abordări, deoarece proiectul nostru ia în considerare nevoile și oportunitățile de modernizare a zonei. Cluj-Napoca și Valea Someșului Mic se confruntă cu o dezvoltare economică semnificativă. Este în interesul nostru să educăm buni profesioniști, care să se poată integra pe piața muncii.
- Nu în ultimul rând, această regiune a dat multă valoare (istorică, etnografică, literară, artistică etc.) culturii maghiare. Merităm o instituție de învățământ reprezentativă, calitativă, care poate concentra energiile intelectuale din această zonă și poate dezvolta, la rândul ei, cunoaștere și putere.
Construcția școlii
Pornind de la aceste premise și în baza acestor considerații, Fundația Téka a început construcția Centrului Școlar Maghiar din Gherla la data de 1 septembrie 2010.
Din 2010, Guvernul Maghiar a acordat 729 milioane HUF în sprijinul construcției Liceului Maghiar din Gherla.
Între 2009 și 2016, DAHR și Fundația Communitas ne-au sprijinit cu 334.131 RON.
În 2009, Consiliul Local din Gherla a alocat în oraș un teren de 7053 metri pătrați (aproximativ 100 milioane HUF) pentru construcția școlii.
Piatra ceremonială de temelie a fost pusă pe 9 octombrie 2010.
În noiembrie 2015, am început înființarea noii instituții de învățământ maghiare, am pregătit decizia Consiliului Local și am realizat documentația solicitată de către Inspectoratul Școlar și de către Ministerul Educației. La 26 noiembrie, Consiliul Local din Gherla a înființat Liceul Teoretic cu Predare în Limbă Maghiară din Gherla.
La 12 ianuarie 2016, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a acordat avizul profesional. Pe 28 ianuarie, Consiliul Local a decis să includă noua instituție de învățământ în rețeaua școlară gherleană.
Pe 16 septembrie 2016, am inaugurat clădirea școlii și am pus-o în folosință pentru Liceul Teoretic cu Predare în Limba Maghiară din Gherla, care a luat ființă la 1 septembrie 2016.
În 8 decembrie 2016, am predat și sala de sport modernă a școlii. În 2017 a fost construit terenul de sport cu iarbă artificială, în aer liber.
În 2018, cu colaborarea comunității, am predat un loc de joacă pentru copii, în curtea școlii.
La 1 septembrie 2018, școala a primit denumirea de Liceul Teoretic „Kemény Zsigmond”, Gherla.
În 2019, pentru a completa educația din școală, Fundația Téka a înființat Centrul de Echitație TéKarám Lovasudvar.